logo

Üdvözöljük a Komlói Egészségcentrum, Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium Egészségügyi Központ honlapján

background
"És ahány házba majd belépek, a betegek hasznára, távol tartva magamat minden egyéb szándékos és kárt okozó jogtalanságtól. " Hippokrateszi esküből

Sikonda története

A Mecsek északi oldalán elhelyezkedő Sikonda völgy 1928-ban kezdett fejlődni, - első feljegyzés erről a névről 1797-ből való, ellentétben az Árpád korabeli környékkel - a szénbányák kutató fúrása során feltárt 30-35°C-os szénsavas víz feltárása után.

 

A feltárt víz szénsavas, a középső triászkori mészkőből eredő a 30-35 fokos melegvíz, ami a kémiai vizsgálatok szerint magas nátrium, kalcium, magnézium, hidrokarbonát és emelkedett rádium tartalmú.

 

 
A völgy hőmérséklete 4-5 fokkal alacsonyabb, mint az átlaghőmérséklet. A nagy kiterjedésű erdők következtében a levegő relatív páratartalma magas, átlagosan 60-80%, tiszta, por- és füstmentes. 
 
A légköri elektromosság negatív ion túlsúlyt mutat, ami nyugtató hatású. A légnyomás változás viszonylag csekély, s ez is hozzájárul a kímélő klíma jelleghez. 
1929-ben a Földtani Intézet a forrás vizét gyógyvízzé nyilvánította. 1930-ban pedig átadják a 35 szobás gyógyszállót, majd pedig az új medencét. A Szanatórium tradicionálisan bányászok rehabilitációs és munka melletti regenerációs kezelését végzi, 1955 óta költségvetési szerv formájában.