INTÉZETI GYÓGYSZERTÁR

 

Munkatársak:

- gyógyszerészek: Dr. Dormán Katalin, Dr. Dusa Daniella

- gyógyszertári szakasszisztens Bogár Babett

 

Elérhetőség:

tel/fax: +36-72/582-363

e-mail: komlo.gyogyszertar@pte.hu

 

Az intézeti gyógyszertár alapvető feladata gyógyszerek beszerzése, eltartása, raktározása, ellenőrzése, a kórházi fekvő- és járóbeteg-ellátó osztályok, részlegek, valamint az azokkal funkcionális kapcsolatban álló részlegek részére történő kiszolgáltatása, szakmai információ nyújtása.

Tevékenységei között szakfeladatként a betegre szabott gyógyszerosztást végzi. Összefoglalva, mit is jelent ez:

 A „Betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztések az egészségügyi ellátórendszerben” EFOP-2.2.18-17 számú pályázaton sikeresen vettünk részt, melynek keretében beszerzésre került egy gyógyszer-automata. Segítségével, 2018 szeptemberében a Dél-Dunántúli Régióban elsőként, az országban ötödikként sikeresen bevezettük a betegre szabott gyógyszerelést. Ez egy betegközpontú, kórházi-klinikai gyógyszerész által kontrollált gyógyszerosztási tevékenység, mely során a kórházban fekvő betegek megfelelő szabályok szerinti gyógyszereléséért a gyógyszerész felelősséggel tartozik. A beteg gyógyszerelése a kórházi felvételt követően bekerül az informatikai programba, az orvosi elrendelés után a gyógyszerész szakmai (pl: kölcsönhatások) és gazdasági szempontból egyaránt átnézi a terápiát. Ezt követően az intézeti gyógyszertárban a gyógyszerelő automata segítségével becsomagolt gyógyszer névre szóló tasakban kerül az osztályra, ahol az utolsó lépés a beadás is dokumentált.

Az intézményünkben ezzel a módszerrel a gyógyszerelés minden lépése átlátható, minőségbiztosított, lehetőséget teremt a betegbiztonság növelésére.

Kollégáimmal munkánkat a híres baranyai gyógyszerész Baranyai Aurél szellemiségében végezzük és szolgáljuk az intézményben kezelt betegek gyógyulását.

„Hivatássziget a patika, félig gyóntatószék. Akkor vagyok jó patikus, ha a kérelmezőben saját anyámat látom, gyermekemet, vagy unokámat.”

– Baranyai Aurél

 

Dr. Dormán Katalin